Vaginoplastiek

Vaginoplastiek

vaginoplastie

Vaginaplastie (oftewel vaginoplastiek) is een chirurgische ingreep waarbij de vagina verstevigd, gereconstrueerd of hersteld wordt naar de originele vorm. Daarom is vaginaplastie ook wel bekend als vaginale plastische chirurgie of vaginale reconstructie.

Vaginaplastie is een plastisch chirurgie procedure gekozen vanuit een cosmetisch of reconstructief oogpunt. Het kan ook gecombineerd worden met een Hymenoplastie (maagdenvlies herstel) of Labiaplastie (Schaamlipcorrectie).

Redenen

 • Zwakke spieren: soms kunnen de vaginale spieren om de een of andere reden zwakker worden. Een operatie kan hier een oplossing voor zijn. Na een bevalling of menopauze kan de vagina wijder worden en kunnen de vaginale spieren hun strakheid verliezen.
 • Blaasverzakking: als de vaginale spieren zwak zijn, kan de blaas in de vagina “wegzakken”.
 • Rectale verzakking: verzwakte vaginale spieren kunnen ervoor zorgen dat het rectum glijdt. Door de vaginale spieren met vaginaplastiek aan te spannen, wordt het rectum teruggeduwd en op zijn plaats gehouden.
 • Urinaire incontinentie: wanneer de vaginale spieren verzwakt zijn door de bevalling, ouderdom of de menopauze, kunnen vrouwen hun blaascontrole verliezen, vooral tijdens een training, hoesten of niezen. Hier kan vaginaplastie een optie zijn.
 • Perineale tranen: na de bevalling kunnen er verschillende niveaus van perineale tranen optreden. Soms kan dit vaginaal weefsel of zelfs anale spieren scheuren.
 • Seksuele tevredenheid: een verslapte of vergrote vagina kan pijn veroorzaken tijdens het vrijen en kan problemen veroorzaken bij het gebruik van tampons. Vaginaplastiek kan het plezier vergroten door de vaginale wanden te reconstrueren en te verstrakken en patiënten ook vertrouwen te geven in hun vaginale vorm.
vaginoplastie-vaginoplastiek

Procedure

Vaginaplastiek kan worden uitgevoerd als een reconstructief chirurgie procedure of een plastisch chirurgie procedure. Afhankelijk van de wensen van de patiënt, wordt de procedure uitgevoerd op een doelgebied van de vagina.

Reconstructieve chirurgie kan worden uitgevoerd om vaginale defecten te herstellen die veroorzaakt kunnen zijn door een ziekte of een trauma. Reconstructie kan inhouden dat weefsel van een specifiek lichaamsgebied wordt genomen om te worden gebruikt om gebieden van de vagina te reconstrueren.

Vaginale verjonging is een procedure die wordt uitgevoerd om de vaginale spieren aan te spannen en het uiterlijk te veranderen. De chirurg zal extra huid en het nabijgelegen weefsel verwijderen en de vaginale spieren aanspannen.

In sommige gevallen kan vaginaplastie worden gecombineerd met labiaplastie (chirurgische ingreep om de lippen te hervormen).

Hymenoplastie of maagdenvlies herstel, omvat het herstellen van het maagdenvlies om het in zijn originele staat te herstellen.

Duur van de operatie is ongeveer 2 uur. De ingreep kan, afhankelijk van de wens van de patiënt, onder lokale of algehele anesthesie.

Na de operatie

 • Patiënten verblijven na de operatie een nacht in het ziekenhuis
 • Patiënten moeten de adviezen van hun chirurg volgen.
 • Na een paar dagen kan een patiënt makkelijker lopen
 • Patiënten moeten ongeveer 3 weken wachten voordat ze seks hebben
 • Blauwe plekken en pijn zijn normaal na een operatie. Dit moet na 14 dagen verminderen. De arts kan pijnstillers voorschrijven
herstel-napijn-na de operatie