Facelift

Facelift

Op den duur zal door het effect van de zwaartekracht en omgevingsfactoren de huid verzwakken. Bovendien zorgt ouderdom dat onderhuidse vetweefsels verminderen en rimpels ontstaan. Hoewel het gezicht lijkt op één gebied, bestaat het uit verschillende gebieden. Deze zijn:
 • Voorhoofd
 • Gebied rondom de wenkbrauwen
 • Gebied rondom de ogen
 • Slaap (vlak)
 • Wangen
 • Kaak
 • Nek
 • Redenen

  De huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam, veroudert gemakkelijker dan andere organen omdat er meerdere factoren een rol spelen.

  Onderzoeken tonen aan dat omgevingsfactoren de grootste invloed hebben op huidveroudering. Factoren als uitlaatgassen, fabrieksdampen en gasvormige emissies zorgen voor een versnelling van dit proces. Het is te zien dat hierdoor de huid van mensen in grote steden sneller veroudert dan van mensen die in een meer natuurlijke plek leven.

  Ook genetische factoren hebben effect op huidveroudering. Als er gekeken zou worden naar de gemiddelde huidveroudering van de familie kan hieruit een gemiddelde berekend worden voor een persoon.

  Als laatste spelen ook gedragsfactoren een rol, zoals hoog werktempo, weinig beweging en roken.

   

  Procedure

  Bij een facelift worden de gebieden die verouderd, verzwakt en/of vervormd zijn geïdentificeerd. Het te behandelen huidgebied wordt losgemaakt van het onderhuidse bind- en spierweefsel. Door bindweefsels onder de huid naar boven te trekken wordt het proces voltooid. 

  Er zijn drie verschillende punten in het gezicht van waaruit de operatie start:

  Het eerste punt is de haargrens. Als het voorhoofd behandeld moet worden wordt er een kleine incisie gedaan in de haargrens. De huid en de wenkbrauwen worden naar boven toe aangetrokken en vastgezet.

  Het tweede punt dat wordt gebruikt is het middengezichtsgebied, dit zijn de verzwakkingen ter hoogte van het jukbeen. Om ook hier de littekens te kunnen verbergen wordt een incisie gedaan bij de oogzakken (de huid is hier losser waardoor er bijna geen littekens te zien zijn). Vanuit de oogzakken wordt het middengezichtsgebied omhoog gebracht.

  Als het gaat om een ingreep op de lagere gebieden van het gezicht zoals de kaak en nek worden plekken achter de oren gebruikt. Dit is het derde startpunt. Door de incisies achter het oor te maken worden de kaak en nek gebieden opgerekt. Mogelijke kleine littekens worden hiermee achter het oor verborgen. Bovendien kan een ingreep van de nek ook gedaan worden met een incisie onder het kaakgebied.

  Bij alle operaties wordt het weefsel losgemaakt en geplaatst op de juiste plek in het gezicht. Dat wil zeggen op de plek waar de huid hing op jonge leeftijd.

  Buiten deze handelingen kan een operatie altijd gecombineerd worden met andere ingrepen. Als er bijvoorbeeld een afname is van vetweefsel wordt dit aangevuld met lichaamseigen vet of met bepaalde chemicaliën. Van tijd tot tijd kan ook botox gebruikt worden om de rimpels, veroorzaakt door overmatige beweging van de spieren, te behandelen.

  Na de operatie

  • Na de operatie ziet het gezicht er opgezwollen uit. De zwelling begint geleidelijk af te nemen aan het einde van de eerste week
  • Ga op de rug liggen om de zwelling en blauwe plekken sneller te laten herstellen
  • Na de eerste maand zal de zwelling volledig weg zijn
  • Zoals bij alle operaties is het ook bij een facelift belangrijk om niet te roken omdat dit een negatieve invloed heeft op het herstel van wonden
  • De eerste twee maanden moet direct zonlicht vermeden worden
  herstel-napijn-na de operatie