Botox

Botox

Botox is een medische proteïne geproduceerd door de bacterie “Clostridium botulinum”. Deze proteïne is al lange tijd in gebruik bij oog- en neurologiebehandelingen. Ruim een decennium geleden is het middel in gebruik genomen door esthetische chirurgen en schoonheidsspecialisten om rimpels te verminderen en overmatig zweten te voorkomen.

Botox wordt beschouwd als een niet-chirurgisch, cosmetisch product voor het verwijderen van rimpels.

Overmatig zweten wordt binnen de medische literatuur hyperhidrosis genoemd. Hyperhidrosis is een genetische afwijking waarbij het lichaam bovengemiddeld zweet en warmte afvoert. 

Personen met dit probleem kunnen hier in hun sociale leven en werkomgeving hinder van ondervinden. Dit kan iemands psychologie negatief beïnvloeden.

Redenen

Botox werd voorheen al gebruikt als behandeling voor neurologische spierproblemen en oogproblemen zoals scheelzien. De laatste jaren wordt het gebruikt bij het behandelen van rimpels en overmatig zweten.

Botox kan op verschillende gebieden toegepast worden. De voornaamste zijn;

  • Voorhoofdlijnen
  • Lijnen tussen de wenkbrauwen
  • Oogcontourlijnen
  • Lijnen rond de mond
  • Halslijnen

Een botox behandeling is bij het stoppen van overmatig zweten de meest effectieve en meest gebruikte manier. Botox blokkeert de zenuwimpulsen die naar de zweetklieren gaan en vermindert het zweten. Overmatig zweten is voornamelijk te zien bij de volgende gebieden;

  • Handpalmen
  • Zolen
  • Oksels

Tijdens de behandeling worden problematische punten gemarkeerd en met behulp van fijne naalden worden lage doses botox geïnjecteerd. Binnen een week is het effect van de behandeling merkbaar, dit houdt zes tot negen maanden aan.

Procedure

De behandeling met botox wordt vastgesteld op basis van de spierstructuur en huidkenmerken van een patiënt. Dit is voor elke persoon anders.

De toe te dienen dosis wordt bepaald door middel van aanbevelingen van de arts en de verwachtingen van de patiënt. Als de patiënt een natuurlijk resultaat wil krijgen wordt de toe te dienen dosis laag gehouden.

Met behulp van fijne naalden zullen er kleine hoeveelheden geïnjecteerd worden in gerimpelde punten. Botox-behandelingen duren minder dan een half uur en zijn niet pijnlijk. Op verzoek van de patiënt kan er gebruikt worden gemaakt van plaatselijk verdovende crèmes.

Botox blokkeert de zenuwimpulsen die naar de zweetklieren gaan en vermindert het zweten. Dit maakt botox behandeling de meest effectieve en meest gebruikte manier voor overmatig zweten.

Tijdens de behandeling worden problematische punten gemarkeerd en met behulp van fijne naalden worden lage doses botox geïnjecteerd.

Botox heeft alleen invloed op het geïnjecteerde gebied, het bereikt de andere gebieden niet.

Na de procedure

De huid zal het gewenst resultaat binnen twee weken na de behandeling tonen. Het effect van een botox behandeling duurt ongeveer 6 tot 9 maanden. Deze tijd kan verlengd worden door de behandeling herhaaldelijk toe te passen.

Bij het voortzetten van botox behandelingen zullen de verschillen van de huid, van vóór en na de behandeling, afnemen. Dit komt doordat er bij het continueren van de behandeling de rimpels en strepen geleidelijk afnemen en de vorming van nieuwe voorkomen worden.