Borstverkleining

Borstverkleining

Borstverkleining, ook wel reductie mammoplastie genoemd, is een procedure om extra huid, borstvet en klierweefsel te verwijderen om een borstomvang te verkrijgen die in verhouding staat tot het lichaam van de patiënt en om het ongemak in verband met te grote borsten te weg te nemen.

Redenen

Genetica speelt een grote rol bij borstgroei. In sommige families zijn de borsten van vrouwen vanwege genetische aanleg altijd groot. Bij vrouwen met normale borsten kan gewichtstoename leiden tot borstgroei. Zwangerschap en borstvoeding kan zowel borstgroei als hangende borsten veroorzaken. Ook hormonale schommelingen en medicijnen kunnen borstgroei veroorzaken.

Als de borsten proportioneel groter zijn kunnen ze zowel esthetische als functionele problemen veroorzaken. Bij grote borsten kan de esthetische vorm kwijt zijn. Grote borsten zorgen voor nek, schouder en rugklachten. Dit kan zelfs leiden tot permanente problemen met de lichaamshouding.

Het niet kunnen dragen van de gewenste kleding en de zichtbare disproportie van de borsten kan een negatief effect hebben op de psychologie van vrouwen.

Procedure

De gebruikte techniek bij borstverkleining wordt bepaald op basis van de grootte en de mate van verzakking van de borsten.

Tepel graft techniek

Deze techniek wordt gebruikt bij extreem grote borsten. Hierbij worden de tepels verwijderd en wordt er veel borstweefsel en huid verwijderd. Tijdens de operatie wordt er een nieuwe tepel gecreëerd en op de juiste positie geplaatst.

Met deze techniek kan er heel veel borstweefsel verwijderd worden en de borsten geminimaliseerd worden tot de gewenste grootte. Bij deze methode zal er gevoelsverlies van de tepels ontstaan en er kan geen borstvoeding meer gegeven worden.

Sleutelgat techniek

Bij deze techniek worden de tepel en borstweefsel levend gehouden en wordt na het verwijderen van het teveel aan weefsel de tepel op de juiste plek gezet.

Vrouwen kunnen bij deze techniek meestal borstvoeding geven omdat het borstweefsel wordt beschermd en zo min mogelijk wordt aangetast. Er is weinig tot geen gevoelsverlies aan de tepels.

Na de operatie

  • De patiënt mag na een overnachting naar huis en kan na 7 à 10 dagen weer haar normale ritme herpakken
  • Bij alle borstverkleining operaties zal er litteken blijven. De mate van deze littekens zijn afhankelijk van het verwijderde weefsel en de genetische aanleg van een persoon. De littekens zullen in de tijd kleiner worden en zijn soms bijna niet zichtbaar
  • De napijn kan makkelijk met pijnstillers onder controle gehouden worden
  • Na de operatie is zwelling en roodheid normaal. Dit trekt binnen 3 tot 4 weken langzaam helemaal weg
herstel-napijn-na de operatie